14-06-15

Geen groene vingers??

zoals je op de foto ziet heb ik niet helemaal door waar een plant voor dient

Ik geloof zelf dat de term 'groene vingers' één grote fabel is, verzonnen door tuincentra. 'Geen groene vingers? geen probleem!', en vervolgens smeren ze je een heleboel planten aan die 'amper verzorging nodig hebben', maar de dag erna al sterven door te veel zon of te weinig water.
Groene vingers bestaan niet. Je moet gewoon weten welke plant past bij jouw huis, en vooral bij jou. Dit bericht wordt een grote, lange lijst van planten die makkelijk te verzorgen zijn, en waar je dus 'geen groene vingers' voor nodig hebt. Alle planten op de lijst zijn ook budgetvriendelijk en kan je krijgen in de meeste tuincentrums.

Plantentips van iemand zonder groene vingers:

1. Cactus
De cactus is dus echt wel één van de makkelijkste planten om voor te zorgen. Geef hem af en toe wat water, zet hem op een zonnige plek (of niet, daar kan hij ook wel tegen). Zolang je hem niet buiten in de regen zet, in de badkamer of op een andere vochtige plek blijft hij leven. Een cactus groeit amper, dus je hoeft hem niet te verpotten, lekker makkelijk! Wanneer je genoeg hebt van de standaard kleine cactus (wat ik niet snel zie gebeuren, aangezien er duizenden soorten te verkrijgen zijn: met bloemen, zonder bloemen, lange smalle, dikke kleine, een kerstcactus...), kun je een groter formaat aanschaffen. De hele grote kunnen wel wat prijzig zijn.

2. Klimop
Klimop is een klimplant die, in tegenstelling tot de cactus, héél hard groeit. Of je hem een grote pot geeft of niet, dat maakt niet uit. Waar je voor moet opletten bij klimop, is dat je hem niet in het direct zonlicht mag zetten. Zet hem dus bovenop een kast, of op een andere plek waar hij wat schaduw heeft. Niet op de vensterbank dus! Klimop mag niet te veel water krijgen, dus geef hem elke keer wanneer hij droog is een klein beetje water. Hoe je kan zien of de plant droog is? Voel even aan het bovenste laagje aarde. Als dat vochtig voelt en een beetje aan je vingers blijft plakken heeft hij nog genoeg water.
Wanneer je de plant te groot vind worden, kan je er makkelijk een deel afhalen.
Je kan de plant op een kast zetten of in een hangpot (DIY met macramé, haken of weven!) hangen en naar beneden laten groeien, of je kan hem tegen een muur of langs een venster omhoog laten klimmen.


3. Monstera / gatenplant
Deze plant leeft oorspronkelijk in het oerwoud, en vind ik persoonlijk de mooiste plant die er bestaat. Als je hem op een plek met veel licht zet (maar niet in het direct zonlicht!), groeit hij heel snel, en kan hij wel 3 tot 5 meter hoog worden! Dit is een heel leuk proces om te zien, maar als de plant echt groot wordt moet je hem ook een grotere pot geven. Als je de Monstera op een plek met niet zoveel licht zet zal hij traag groeien, en heeft hij minder snel een grotere pot nodig. Wanneer de Monstera groot wordt kan je hem opbinden aan een stok, of je kan hem langs de muur omhoog leiden dmv spijkers waarlangs je een touw spant. Je kan de bladeren er ook afsnijden aan het begin van de stengel, een Monstera blad kan maanden lang overleven in een vaas met water.
Omdat de plant hoge temperaturen gewend is heeft hij niet veel water nodig. Geef hem dus om de twee weken een beetje water, het maakt niet uit als je dat af en toe vergeet.4. Avocado
Voor een avocado plant hoef je zelfs niet naar een tuincentrum te gaan! Je koopt een avocado, haalt de pit eruit en zet deze met tandenstokers vast in een glas water, dat je in de zon zet. Voor een uitgebreide tutorial klik je hier. Het minpunt aan deze plant is dat het lang kan duren voor er aan de pit een wortel en stengel komt. het pluspunt is dan wel weer dat, wanneer de plant een wortel en stengel heeft, hij onmogelijk kapot te krijgen is. Als je hem buiten zet krijgt hij zonlicht en regen, daar heeft hij genoeg aan. Binnenzetten kan ook, maar dan groeit hij wat trager.
Wanneer de plant een redelijke wortel heeft en een paar bladeren aan de stengel kan je hem in een pot zetten. Als je hem binnen zet, zet hem dan op een plek waar hij veel licht krijgt, maar geen direct zonlicht. Wanneer de bladeren bruin worden is dit een teken dat de plant te veel licht krijgt. Wanneer het lijkt alsof de plant niet meer groeit moet hij een grotere pot. Het is heel zeldzaam dat er ook echte avocado's aan deze plant groeien, dus hoop daar maar niet te veel op.
5. Graslelie
Ook deze plant is heel makkelijk te verzorgen. Geef hem één of twee keer per week water en hij blijft er mooi uit zien. Als je hem regelmatig verpot wordt hij heel groot, wanneer je dit niet doet blijft hij klein. De graslelie is lucht zuiverend, het is dus heel goed om deze plant op je bureau of naast je bed te zetten. Zuivere lucht helpt bij het studeren en het slapen! Ik heb zelf een graslelie op mijn bureau op school staan, en het is heel verfrissend. Zelfs zo, dat hij regelmatig door andere leerlingen wordt geleend. Qua licht of schaduw past deze plant zich heel gemakkelijk aan, het maakt dus niet uit waar je hem zet.

Ik zou het ook leuk vinden als je mijn enquête invult. Hij gaat over allemaal blogdingen, om deze blog nog leuker te maken. Bedankt!

4 opmerkingen:

 1. Wat een leuk artikel! Erg handig ook! Na mijn examens zou ik graag enkele plantjes inslaan. Leuk dat ik hier even rekening mee kan houden ipv met de winkelbediende! Liefs,

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Handig dit lijstje, misschien dat ik na de vakantie een monstera aan schaf lijkt me wel leuk om hem om hoog te laten klimmen (langs mijn dan net zelf beschilderde muur). De pot van je graslelie vind ik erg mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Hij is tweedehands, maar dat had je waarschijnlijk al geraden ;) Zeker doen, die monstera!

   Verwijderen