18-01-14

Mijn werk is mislukt! Wat nu?!


Het overkomt alle tekenaars wel eens, je werkt superlang aan een tekening maar achteraf vind je hem toch niet meer zo mooi. Vaak belanden deze tekeningen dan in de prullenbak.
Ik schreef deze blog speciaal voor jullie, mensen die vaak droevig/kwaad/gestrest worden van een tekening die mislukt! Ik voel met jullie mee ;) Wanneer je nog eens kwaad op jezelf bent omdat je een werk hebt verpest, lees je deze lijst en wie weet krijg je ineens een heel artistiek idee om felrode verf tegen je schilderij te gooien of je saaie illustratie in stukken te scheuren om er een collage van te maken waar Picasso nog wat van zou kunnen leren!Wat te doen als je werk mislukt:


*Is je tekening niet helemaal naar je zin? Stop hem weg in een papierblok of lade waar je hem over een paar dagen weer terug zult vinden. Je zal zien dat je er dan weer met een heel andere blik naar kijkt! Misschien vind je de tekening op dat moment wel heel mooi, bedenkt je een manier om de tekening beter te maken of schiet je ineens te binnen wat er nu juist mis is met de proporties!

*Ga nog eens over je tekening heen, maar dit keer met een ander medium bv. verf, stift, potloden, krijt,... Verf met potlood eroverheen is mijn persoonlijke favoriet, door de lagen over elkaar gaat het er dynamisch uitzien. Het hertje in de illustratie hierboven is gemaakt met kleurpotlood en stift over watervef.

*Opnieuw beginnen. Dat is de enige optie wanneer je echt niet meer weet wat je nog met je tekening kunt aanvangen. Maar, geen verdriet omdat je opnieuw moet beginnen! Sommige kunstenaars maken pagina's vol kladversies voor ze eindelijk een schets hebben gevonden die hen aanstaat.

*Wanneer er maar een klein deeltje van je werk mislukt is door een uitgeschoven lijn, vingerafdruk of vlek, kan je Gesso gebruiken. Gesso is een soort witte verf, die mat en wit droogt. Op Gesso kan je, net als op gewoon onbewerkt papier, met alle materialen tekenen. Ideaal om kleine foutjes te corrigeren dus! En ook leuk om witte accentjes aan je tekening toe te voegen :) Maar let op, gebruik Gesso niet op een wit vlak, want sommige Gesso kleurt na een tijd gebroken wit of crèmekleurig!

Voorkomen dat je werk mislukt:

*Maak voor je begint te tekenen eerst een schets op kladpapier. Wanneer je iets op papier ziet staan herken je makkelijker fouten in de compositie of vormen dan bij een idee in je hoofd. Als deze kladversie al perfect lukt kan je deze tekening overtrekken op je nette papier.

*Heb je al een heel stuk van je tekening gemaakt, maar ben je niet zeker of het volgende deel wel van de eerste keer helemaal gaat lukken? Geen nood! Pak een kalkeerpapier erbij (kan je in papierblokken kopen in de hobbywinkel), leg het op je tekening, en teken verder. Ben je er niet tevreden mee? Verschuif het papier en probeer het opnieuw. Wanneer je je tekening goed gelukt vind kalkeer je het over op je echte tekening.

Embrace the imperfectness! Geen enkel mooi kunstwerk is ten slotte perfect!

1 opmerking:

  1. die tekening van je hertje is echt supermooi!!!
    xx suzan

    BeantwoordenVerwijderen